ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Ce poți face într-un minut?

Un comentariu

Nu prea multe… nu-i așa? 🙂

Timp, timp , timp…avem uneori impresia ca este atât de scurt și că se scurge în clepsidra vieții neiertător de repede. Alteori, ti se pare ca orele se lungesc și parcă nu se mai termină.

Eu nu știu când a zburat anul trecut…pur si simplu au trecut clipele peste noi ca un tavalug și ne-am trezit buimaci in 2018. Da, știu că mai e un pic si vine vara și eu scriu despre inceputul anului :).

Anul acesta am întâmpinat primăvara cu un ochi râzând și altul plângând, ca  împăratul din basmul acela clasic pentru copii . Prima zi de primăvară ne aduce aminte an de an că băiețelul nostru mai mare crește și crește si ne bucură an  de an. Cu sufletul plangand, la mijlocul lunii martie, ne aducem aminte cu tristete ca a trecut un an de când au dispărut din viața familiei noastre două persoane dragi și iubite. Pentru noi a fost un an greu, cu provocari mari și-am fi dorit uneori ca timpul să mai stea în loc ca să ne putem trage sufletul… Dar el nu este setat dupa coordonatele noastre.

Recunosc, că am vrut prin mica mea introducere, să-mi cer iertare pentru absența mea de pe blog. Știu că am mai apărut sporadic de vreo două ori, dar am simțit nevoie unei pauze lungi. Totodată, chiar n-am stiut cum să trag de timp ca sa-l fac muuult mai lung astfel încât să pot apărea din când în când și in căsuța ursuleților.

om-timp-good.jpg

Au apărut fel și fel de cărți despre managementul timpului. Trăim cumva într-un stres continuu, mâncăm în fugă, vorbim repede,  gonim și gonim și parcă nu ne alegem cu nimic. Dar mai vedem in jurul nostru și oameni calmi, senini care știu să se bucure de viață și par că au timp intotdeauna. Care le este secretul? Ce priorități au în viață?

La începutul acestui an, la atelierele pentru copii la care sunt voluntară în fiecare duminică, am povestit despre timp și valoarea acestuia. Deseori, copiii se plâng că nu au timp și mai ales că nu au timp să citească. Așa că am încercat împreună să așternem pe o foaie și să vedem cum se scurge timpul din viața unui copil. Au realizat chiar ei cu uimire că pentru jocuri pe telefon sau tabletă întotdeauna este timp ! Și că adunate, orele petrecute  în fața unui gadget erau chiar multe ! Mi-am dorit atât de mult ca ei să înțeleagă cât de valoros este timpul și că cel pierdut nu mai poate fi recuperat. Doar când iți așterni pe o foaie si aduni minutele, iti dai seama cât de mult timp pierzi pe lucruri de nimic…

Așa că am inventat un joc pentru ca ei să vadă cât de valoroasă este fiecare clipă din viață .

Ce poți face într-un minut?

    Fă orice îți dorești într-un minut !

      Prima dată s-au plâns că este mult prea puțin si unii s-au asezat pe scaun si au așteptat să treacă un minut :). Alții au desenat, unul a topăit, un altul s-a dus la toaletă ( si chiar s-a intors intr-un minut). Au spus ca a trecut atât de repede !

      Povestește într-un minut !

I-am rugat apoi să vină pe rând in față și timp de un minut să vorbească despre ceea ce le spun eu . Doar un minut ! Numeam un obiect si ei trebuiau să spună tot ce le trece prin cap despre acesta. Într-o atmosferă veselă au povestit creativ despre : banane, maimute, degetul cel mare de la picior, pantaloni și altele. Ei, și  pentru că au trebuit să inventeze și mai ales pentru că unii sunt introvertiți și le este greu să vorbească in fața altora, acel minut li s-a părut lung. Alții nu se mai opreau din vorbit!

Au înteles că un singur minut e atât de important! Sunt oameni care au salvat viețile altora în câteva secunde ! Chiar dacă au doar 8 sau 10 ani, tot trebuie să aibă niște priorități in viață și să aleagă ce este important.

Oamenii înțelepți au scris de-a lungul vremii citate frumoase despre timp. Am putea să scriem  un astfel de citat in fiecare luna, facand un tablou dragut si sa-l agătăm în camera copiilor. Stând în fața noastră zi de zi, cu siguranță că ne va da de gândit și poate că ne va motiva să fim mai ințelepti atunci cănd este vorba de cheltuirea clipelor vieții (că doar una avem, desi trăim de parcă am avea zeci).

Închei, lăsându-vă vorbele unor înțelepti despre valoarea timpului și vă doresc un sfârșit frumos de săptămână în care să vă bucurați din plin de cei dragi.

„Învată-ne să ne numărăm bine zilele ca să căpătăm o inimă înțeleaptă„ ( înțeleptul Moise, Sfânta Scriptură, trad C. Cornilescu,  Psalmul 90:12)

„O singura clipa poate schimba totul. ” Heinrich Otto Wienland

„Iti petreci cea mai mare parte a vietii facand ce nu trebuie, iar o buna parte a ei, nefacand nimic și toată viața te-ai preocupat de cu totul altceva decat ceea ce ar fi trebuit. ”Seneca

„Sunt un om programat, trebuie sa raspund pentru fiecare minut pe care l-am irosit.” Eugen Barbu

„Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă! ”Nichita Stănescu

103253_trees-leaves-winds-fallen-leaves-3456x2304-wallpaper_www-wallpapermi-com_28

sursa foto

 

Un gând despre „Ce poți face într-un minut?

  1. Foarte frumos, multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s