A fi un cercetas adevarat nu-i lucru usor! 🙂 Dar bucuria ce o ai atunci cand stii ca ii ajuti pe cei din jurul tau, ca prin ceea ce faci contribui la salvarea mediului inconjurator, este extraordinara.
Le-am spus ursuletilor ca vom avea cateva zile speciale , in care ei vor avea o misiune importanta- vor fi cercetasi. Auzisera acest cuvant din desenele animate de pe Disney Junior.
Le-am explicat ce inseamna sa fii cercetas. Am aflat multe despre clubul cercetasilor din Romania. Aici puteti afla mai multe informatii si chiar sa descoperiti daca exista un centru al cercetasilor si in orasul vostru.
Le-am spus ca vor fi supusi la mai multe probe si ca la finalul fiecarei dintre ele vor primi cate o insigna deosebita.
Ei au fost cercetasi lupisori ( dupa varsta, se incadrau in aceasta categorie) .
Insignele au fost imprimate de pe acest site Scout Shop ( de unde puteti cumpara insigne originale- sper sa reusesc sa le iau si eu ursuletilor cateva in viitor- veti vedea ca pretul lor este destul de accesibil) si le-am folosit in joaca noastra.
Cercetas explorator
I-am pus sa descopere in natura tot felul de lucruri: 4 frunze diferite, 5 albine, 10 vrabii, 3 dovleci, 5 fluturi, morcovii din gradina si multe altele. Au explorat si nu s-au dat batuti pana nu au gasit si numarat tot ce li se ceruse.
Cercetas constructor
Au construit din piese Lego jucarii.
Si pentru ca au gasit un catelus fara stapan ce nu avea casa, au construit si o cusca din lemne.
Vara acesta, D. si-a facut chiar un satuc cu multe case. I-a dat si un nume ” satul Cascioarele” . Pentru mine gramada de lemne din curte nu era altceva decat o sursa de caldura. Dar el, de cum le-a vazut ma tot intreba daca le poate folosi sa-si faca un orasel :).
Si-a facut casute, un magazin, o primarie, o biserica. A populat satucul cu omuleti Playmobil si o luna a tot avut grija de ” Cascioarele” 🙂
Cercetas bucatar
Desi insigna au primit-0 amandoi, doar micutul A m-a ajutat sa pregatesc niste biscuiti ( el este tare dornic sa ma ajute in bucatarie) . Dar D. l-a laudat si a mancat cu pofta biscutii :D.
Cercetas animator
Un animator este cel care ii face pe altii sa rada. Asa ca , fiecare cercetas a facut un teatru de papsusi cat mai amuzant. Aici D. este mare expert! 🙂
Cercetas prieten cu animalele
Ei au o catelusa pe care o indragesc mult si este prietena lor . Dar, iubesc mult toate animalele si le este mila cand le vad ranite. D. este foarte trist cand aude ca anumite specii de animale au disparut , mai ales pentru ca oamenii le-au vanat pentru placerea lor.
Cercetas ecologist
Insigna aceasta o merita din plin. Ori de cate ori mergem pe strada si zaresc hartii, vor sa le duca la cos. Micutul A. tot timpul cand vede pe cineva ca arunca ceva pe jos, ma intreaba tare ( si bine face) : ” mami, e bine ce a facut omul acela? e frumos? ”
Intotdeauna daca au un ambalaj in mana , fie el cat de mic, nu-l arunca pe jos!
Cercetas sanitar
Ei, un cercetas trebuie sa stie sa dea altora si primul ajutor atunci cand este nevoie. Dar pentru asta trebuie sa aiba cateva cunostinte legate de anatomia corpului uman, sa faca niste cursuri.
Asa ca am avut de trecut doua probe: una de teorie si una practica 🙂 .
Operatia – este un joc in care , cu ajutorul unei pensete, trebuie sa scoti anumite obiecte haioase din corpul pacientului. Trebuie sa ai o mana sigura, sa nu te grabesti, altfel , daca il atingi, incepe sa scoata sunete :). Jocul l-am achizitionat din magazinul Julia Toys.
Din cartea Micul doctor cu creion electronic ( editura Crisan), le-am pus o multime de intrebari. Creionul le arata daca raspunsul este corect sau nu.
Cercetas colectionar
Orice cercetas care se respecta are o colectie , strange cu grija si drag lucruri care ii plac .
Le-am povestit despre colectia mea generoasa de timbre din copilarie.
D. are si el un borcan in care colectioneaza tot ce i se pare lui interesant : de la monede vechi la pietre sclipitoare:). I-am daruit si colectia mea cu bancnote vechi si a fost tare mandru ca i-a fost inmanata lui :).
A. colectioneaza trenulete din desenul Thomas si prietenii sai.
Si avem si o colectie impresionanta de papusi de mana la care tinem foarte mult.
Cercetas jurnalist
Cu un microfon si o camera video de jucarie, au pornit prin lumea mare sa ia interviuri diferitor oameni din multe tari. Eu eram ” oamenii din alte tari ” :D. Imi puneau fel si fel de intrebari, care mai de care mai haioase ( pentru mine, ca pentru ei erau intrebari serioase).
Cercetas sportiv
Am pregatit o proba care le-a placut mult.
Am umplut doua oale mari cu apa. Fiecare a primit cate un ibric. Le-am spus ca intr-o parte este fantana dintr-un sat si ca in cealalta parte, ( unde era oala goala) fusese seceta si oamenii ramasesera fara apa. Ei trebuiau sa care apa si sa-i ajute pe oameni. Si pentru ca situatia era critica, trebuiau sa se miste destul de repede.
Cartoful si lingura
Am trasat cu creta o linie sile-am spus ca trebuie sa transporte cartoful cu grija , fara sa se abata de la linia dreapta.
Apoi, au inventat ei tot felul de obstacole si probe ingenioase.
Micii mei cercetasi au fost rasplatiti la sfarsitul acestor zile cu un premiu surpriza: o excursie la Parcul Natural Comana si o vizita la Muzeul Grigore Antipa . Bucuria lor a fost fara margini! 🙂
Pentru ca imaginile vorbesc mai mult decat o mie de cuvinte, daca doriti sa vedeti acest parc , va invitam sa vizulizati fotografiile noastre aici.
De la Antipa, cercetasii ursuleti si-au luat ca amintire cateva pietre ( au in magazinul cu suveniruri si tot felul de minerale, roci la preturi incepand cu preturi de la 2 ron).
Va provoc sa organizati astfel de zile pentru copii. Va asigur ca veti avea un mare succes. Cu cat sunteti mai multi , cu atat mai bine. Daca sunteti putini ca si noi, toti va veti distra si nu doar atat: cei mici vor invata in joaca, lectii importante pentru viata. Sa nu credeti ca insignele vor fi nesemnificative pentru copii. Noi am avut in aceste zile, din cand in cand ,si cate un verisor mai mare alaturi de noi. Nu va spun ca si ei erau la fel de incantati cand primeau cate o insigna atunci cand terminau o proba.
Insignele noastre au fost extrem de simple, ca niste monede ( erau laminate). Ursuletii le-au strans in niste cutiute mici si le pastreaza fiecare pe masutele lor din camera.
E drept, insigna de merit trebuie sa o primeasca cel care trece cu bine peste o anumita proba ( aceasta este o regula a cercetasilor , banuiesc 🙂 . Dar eu nu suport dezamagirea din ochii unui copilas care stie ca ,desi a incercat, nu a reusit si el sa ajunga la capat. Le-am explicat ca fiecare este talentat, inzestrat intr-un anumit domeniu. Si cum la noi probele nu au fost in spirit competitiv, ci doar ca sa-i antrenez sa duca un lucru la bun sfarsit, sa-si descopere noi talente, sa incerce lucuri noi, toti au primit insigne de fiecare data. In aceste zile , am si citit povestiri cu morala despre curaj, loialitate, rabdare, prietenie.
Deci…curaj, cercetasi mici si mari! 🙂 Porniti la drum… o lume intreaga va sta inainte pentru a fi explorata, ajutata si infrumusetata!
septembrie 19, 2014 la 09:35
Ce activitati frumoase ati avut! Eu chiar vreau s-o dau pe Eliza la cercetasi, avem in apropiere un centru, dar varsta minima e 7 ani, daca nu ma insel.
septembrie 19, 2014 la 12:03
Da, da 7 ani! Si eu l-as inscrie pe Danut . Si pe FB ar trebui sa aiba cei din Bucuresti o pagina. Si ai nostri am- le-am scris, dar nu am primit nici un raspuns 😦
septembrie 22, 2014 la 14:36
Si noi am vrea s-o trimitem pe Roxi in cercetasie. Un prieten cercetas ne-a spus ca el a asteptat 6 luni raspuns.
Noua ne-au zis ca trebuie sa contorizeze numarul adultilor ca sa stie pe cati voluntari se pot baza.
septembrie 22, 2014 la 21:37
Nu, eu le-am adresat o simpla intrebare, dar nu am primit raspuns.. 😦
septembrie 30, 2014 la 13:37
Cercetasi…Gata oricand!