Daca ne-am face putin timp sa urmarim micile minuni ale naturii ce le regasim la tot pasul in jurul nostru, cu siguranta am avea multe, tare multe de invatat.
Asa ca, dornici de a invata lucruri noi, din nou am poposit cu drag in stupul albinutelor. Ne sunt tare dragi, chiar daca au ace si ne pot intepa. Si noi ne aparam atunci cand suntem amenintati.
Anul trecut am avut cateva materiale si activitati frumoase. Daca sunteti curiosi si aveti nevoie de inspiratie, le gasiti aici: Calatorie in lumea albinutelor.
Anul acesta am repetat cateva dintre activitatile de anul trecut si am adaugat altele noi. Am gasit si cateva carticele despre albinute si de-abia asteptam sa le citim impreuna.
In racoarea diminetii, am pornit sa cautam harnicutele albine din gradina noastra. Multe dintre ele culegeau polenul dulce din niste flori mari . Am dedus ca erau preferatele lor pentru ca cele mai multe albinute acolo le-am descoperit. Le-am urmarit cum isi umpleau piciorusele cu polen.
Sa stiti ca florile noastre sunt reale ,nu sunt din hartie creponata! 😀
D. a avut de vizitat niste stupi interesanti. Cand deschidea cate o usa , gasea acolo ori un mesaj interesant, ori ceva de rezolvat.
Cat timp D. era ocupat cu rezolvarea misterelor din stupi, A. s-a jucat cu flori si albinute mesterite din hartie cartonata. Albinutele l-au rugat sa le puna pe culoarea sau numarul corect ( mai multe imagini gasiti in articolul de anul trecut).
Ne-am reamintit ciclul de viata al unei albine, de data aceasta cu ajutorul un set superb Safari, imprumutat de la prietenii nostri Raluca si S.( pe ei ii puteti vizita aici ).
Am aflat apoi multe noutati despre albine si alte insecte ce seamana cu ele ( viespile) din cartea Bees and Wasps de la editura Usborne. Cartea apartine unei serii cu multe carticele despre viata animalelor.
Abunda in ilustratii deosebite si clare si informatii captivante pentru copii. Am vazut concret care este diferenta intre o albina si o viespe. Sigur, noi le putem urmari si in curtea noastra :).
Cat de perfect este construit stupul albinutelor! un singur hexagon daca este gresit, va fi reparat imediat!
MAi aveam doua carticele noi, pe care le-am pastrat pentru povestile spuse inainte de culcare.
Povestea unui fagure de miere ( de Leon Magdan)
NOi am auzit pentru prima oara despre acest scriitor anul acesta, cand am urmarit numarul sau deosebit cu umbre de la emisunea Romanii au talent. 🙂 Mai multe informatii despre Leon Magdan si cartile sale, puteti afla aici, pe site-ul sau. Va recomand cu mare drag povestirile lui- sunt create pentru infrumusetarea sufletului copilasilor si efectiv ne-au cucerit.
Carticelele au un format micut, dar stiti voi esentele puternice se tin in sticlute mici :). Pretul lor este modic- 2,3 maxim 5 ron. Din nefericire, nu am reusit sa gasim prea multe ( nu au mai fost retiparite).
O poveste frumoasa ce ii va ajuta pe cei mici sa inteleaga ca nu poti obtine ceva prin minciuna sau furt. Pana la urma tot vei fi descoperit si vei fi acoperit de rusine.
La sfarsitul cartii, cei mici afla tot felul de lucruri interesante despre viata albinutelor.
Carticica noastra a fost achizitionata de la Libraria Sophia (unde veti descoperi si alte carti scrise de acest autor, in caz ca nu le veti gasi de cumparat pe site-ul dat mai sus).
O alta carte pe care am citit-o cateva seri la rand a fost ” Un stup de albinute harnice”.
La prima vedere, nu pare o carte atractiva pentru ca nu are ilustratii colorate. Si totusi ursuletii au sesizat inca de la inceput imaginile interesante: acestea sunt ca negativele din filmele ce le faceam cu aparatele foto clasice :)- personaje albe pe un fond negru. Fetele nu sunt conturate, asa ca cei mici pot da frau liber imaginatiei- fetele personajelor din cartea pot fi asa cum doresc ei, ba chiar ar putea semana cu ei!
Personajele principale sunt doi fratiori ( un baietel si o fetita) ce isi petrec vacanta la bunicii lor la tara. Acolo, au parte de o multime de experiente interesante si amuzante. Dar, ceea ce iubeau amandoi erau povestile de seara ale bunicii lor. Erau niste povesti nemaiauzite despre albinute care ii invatau pe copii cum trebuie sa se poarte si aveau nume speciale : ” Bazz- fii cinstit”, ” Bazz- fii modest” si tot asa. Cine nu asculta de indemnul lor, era intepat de acul lor lung si nu mai uitau acea intepatura intreaga viata (intepaturile lor erau de fapt consecintelece le suportam atunci cand facem fapte rele).
Aceasta carte a fost cumparata de aici, la un pret foarte mic – doar 5 ron.
In speranta ca am fost si noi ca niste albinute harnice strangand de ici colo „polenul cunostintelor”, va indemnam si pe voi sa poftiti in aceasta calatorie interesanta spre tara albinutelor :).