ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Hipo, papusa logopedica

4 comentarii

Stiti cat de mult iubim papusile de mana. V-am aratat acum cateva luni colectia noastra, care intre timp s-a marit, dar nu am mai reusit sa adaugam poze.

Dar sambata, am avut parte de o surpriza uriasa din toate punctele de vedere :).

Am primit un musafir special trimis cu mult drag de magazinul nostru indragit Jucarii vorbarete.

Cand am deschis cutia in care a calatorit spre noi, nu mi-a venit sa cred . Era asa de maaaare si de pufos!! Dar nu am fost singura care a avut aceeasi reactie :).

Le-am pregatit in aceeasi zi ursuletilor scena noastra improvizata pentru teatrul de papusi. Si cand a aparut musafirul nostru, au strigat amandoi : ” maaaaaami, ce mare este!!! Si ce dragut! ” Si apoi a urmat intre ei o conversatie in toata regula. 🙂 Si desigur, imbratisarile de bun venit .

Acum l-ati vazut si voi ! Dupa cum vedeti , am fost vizitati de un hipopotam atat de dragut  , de vesel si de bland. Ursuletilor nu le-au scapat nici inimoarele de pe nasucul lui :).

Ei, dar Hipo nu este o simpla papusa din plus.

Este o papusa de manuit extraordinara!

Haideti sa vi-l descriem un pic!

Gura lui se deschide larg ca si gura unui hipopotam. Dar , ce-l face special este faptul ca are dinti si limba. E singura papusa de manuit pe care am vazut-o asa.

Dintii sunt  acoperiti de doua mansete mici din catifea.

Daca sunt rasucite mansetele, ies la iveala dintii lui frumosi si albi.

Limba este mobila, avand doua buzunarase lungi in care sunt introduse degetele : aratator si mijlociu.

Este o papusa mare, asa ca v-ati putea gandi ca ar fi greu de manuit. Nicidecum, eu am ramas uimita de cat de usoara este!

Datorita materialului din care este confectionata, poate fi spalata cu usurinta in masina de spalat, fara sa va fie teama ca se va deteriora.

Dar cum se poate folosi aceasta papusa speciala?

1. In cadrul sedintelor de logopedie

Hipo a  fost creat cu un scop special 🙂 : acela de a fi o papusa logopedica.

Ea  reprezinta un ajutor imens pentru copii, deoarece vor putea vizualiza si intelege mai usor poziţia corectă a organelor fonoarticulatorii pentru pronuntia sunetelor.

Va dati seama cat de frumoase devin sedintele de logopedie cu un hipopotam asa   pufos?

Cu ajutorul dintilor si a limbii, se poate manui in asa fel incat sa imitam articularea sunetelor.

Va oferim un exemplu intr-un mic clip video.

Baietii mei nu pronunta consoana „s ” corect. Se aude un fel de „ș”.  Asa ca noi tot lucram si lucram in corectarea pronuntiei acestui sunet.

Cum i-a ajutat Hipo ? 🙂 Tot aici veti putea vedea miscarea limbii.

Eu nu sunt logoped de meserie. Cu siguranta, cei care practica aceasta meserie, o vor folosi la adevarata ei valoare. Dar, totodata , va fi un ajutor grozav si pentru parintii ce vor sa exerseze acasa cu copiii exercitiile invatate pentru corectarea pronuntiei.

Si tocmai pentru ca nu sunt un logoped, m-am gandit ca aceasta papusa se poate folosi si in alte scopuri.

2. Invatam cantece cu Hipo

Fiind o papusa mare si pentru ca gura i se deschide larg, eu l-am prezentat pe Hipo ca fiind un foarte bun cantaret. Asa ca ne-am incalzit vocile , facand cateva vocalize cu prietenul nostru.

De data aceasta, am introdus degetele in ambele maxilare pentru a putea deschide gura cat mai larg.  Am cantat cateva vocalize haioase , folosind acele sunete care stiu ca ii dau batai de cap micutului A.

Si Hipo le-a spus ca atunci cand canti, gura nu trebuie sa stea intredeschisa, ci orice sunet trebuie articulat frumos , cantand cu voce plina si gura larg deschisa. Trebuie sa invatam sa cantam fara teama ca si el :).

Asa ca si un profesor de muzica ar putea din cand in cand sa-l aduca pe Hipo la clasa , daca are elevi mai mici :).

3. Hipo este un bun povestitor

Poate fi folosit cu mult succes si in salile de clasa, pentru ca este mare si poate fi bine vazut de toata lumea.

Cel care manuie papusa poate sa nu stea ascuns in spatele unei scene si atunci poate fi folosit la diferite lectii , poate spune povesti si orice mai doriti voi :). Si cu siguranta, copiii va vor ruga sa-l mai aduceti  pe acest musafir dragalas.

Eu l-am lasat pe Hipo sa iasa in evidenta si m-am ascuns :). Asa, cei mici, au impresia ca ei chiar au de -a face cu o ” papusa vie” !

Daca doriti sa va insusiti cateva reguli de manuire a papusilor de mana, puteti citi articolul nostru : Teatrul cu papusi de mana si cateva instructiuni pentru papusari.

Eu am exersat in fata oglinzii manuirea lui Hipo. Vorbeam pur si simplu in acealasi timp cu el , ca sa invat sa-mi coordonez cat mai corect miscarile degetelor.

 

4. Hipo este un bun prieten

Acasa, la clasa, in cadrul sedintelor de logopedie, invitati-i pe cei mici sa vina sa-l imbratiseze . Este asa de moale , incat toti o vor face cu multa placere. Copiii isi doresc mult sa atinga papusile  de mana ce le folosim intr-un teatru. Se creeaza o relatie speciala intre ei si papusa si vor deveni mai atenti si mai cooperanti.

Ori de cate ori, le folosesc ( ma refer la papusile de mana) , daca ii chem sa vina sa-i aduca ceva papusii, sa o ajute sau sa o imbratiseze , sar imediat  cu bucurie :).

Uitati aici 🙂

Daca l-ati indragit si voi pe Hipo, il puteti achzitiona din magazin, de AICI – va asigur ca este o investitie grozava. 

 

Cu siguranta  ca fiecare dintre noi are acasa macar o papusa de manuit. Eu nu le las tot timpul la dispozitia lor. De ce? Pentru ca , vazandu-le tot timpul, se  vor plictisi de ele, nu vor mai avea acelasi farmec.  Pentru mine, ele sunt niste unelte educative grozave.

Asa, ori de cate ori, facem un teatru de papusi, le asteapta cu nerabdare. Si cand , mai introduc una noua, sunt asa de fericiti!  Hipo va sta in camera cu ei toata saptamana, dar apoi isi va ocupa locul intre celelelate papusi de mana si va veni in vizita  foarte des la noi. Cu siguranta, va fi primit cu bucurie de fiecare data.

Tot asa, si un alt copilas , cand stie ca va merge la logopedie, va fi fericit:  ” astazi, ma voi intalni din nou cu Hipo si vom invata impreuna cum sa vorbim corect! „.

Deja planuiesc sa-l folosesc in cadrul unor  lectioare speciale cu ajutorul carora vom invata sa vorbim cat mai corect ( vom folosi tot un material  achizitionat din magazinul Jucariilor vorbarete , material ce va fi prezentat cat de curand pe blog).

Multumim inca o data, Jucarii vorbarete pentru ca ne puneti la dispozitie tuturor materiale asa de interesante , utile si frumoase!

Da, si eu m-am bucurat ca un copil de Hipo ! Se vede, nu-i asa? 🙂

 

 

 

 

 

 

 

4 gânduri despre „Hipo, papusa logopedica

  1. Buna Coca! Foarte frumoase joculete voastre, va urmaresc din umbra de ceva timp, te felicit pentru daruirea si munca ta. Daca imi permiti, vreau sa iti dau un sfat in legatura cu manuirea papusilor. Am observat in filmuletele de mai sus ca tu vorbesti iar papusa sta cu gura inchisa, incearca sa misti mana (gura papusii) in acelasi timp cu povestea care o spui. Stiu ca nu esti un profesionist (nici eu nu sunt) dar am primit acest sfat de la un profesionist in urma cu ceva timp cand eram un lucrator la biserica de copii. De exemplu daca spui mama gura papusii trebuie sa se deschida de doua ori, daca spui bunica gura papusii trebuie sa se deschida de trei ori. Deci gura papusii trebuie sa se deschida in functie de cate silabe are cuvantul respectiv.
    Mult spor la exersat in fata oglinzii 🙂
    Esti un exemplu de mamica pentru mine. Dumnezeu sa te binecuvinteze.

  2. Da,se vede ca te-ai bucurat si tu,si imi pare bine ca te-am auzit!
    Foarte frumos,Hipo al vostru,noi avem un rinocer asemanator si-ti multumesc inca o data pt postarea cu marionetele ca altfel uitam de ele…copiii le iubesc atat de mult incat ne da ei spectacole noua inventand diverse povesti.
    Pupicei!

  3. Pingback: Concurs la Hippo Atelier! Haideti si voi! | ursuletinazdravani

  4. Pingback: Concurs Jucarii vorbarete- Trusa pentru corectarea dislexiei si disgrafiei | ursuletinazdravani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s