ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Cum arata casuta sufletului meu

8 comentarii

Daca voi , dragi copii, ati avea o casuta, cum ati aranja-o? Cum v-ar placea sa fie in interior? Ce ar fi daca, dupa ce ati facut totul tare frumos inauntru, ar veni cineva si ar arunca acolo gunoaie , v-ar murdari peretii…. ? Sigur, ati fi tare suparati!

Ei, as vrea sa va imaginati ca sufletelul vostru este ca o casa. Tu poti pastra aceasta casuta curata , ingrijita. Cum? Avand grija ca in sufletelul tau sa intre doar lucruri frumoase si curate.

Deja, chiar de pe la 2-3 anisori, cei mici incep sa distinga intre bine si rau. Incep sa stie ce cuvinte sunt frumoase sau urate, ce fapte sunt bune sau rele. Sigur, nu avem asteptari prea mari de la o varsta asa de mica. Dar noi, suntem alaturi de ei sa ii indruma, sa le aratam drumul cel drept.

De duminica asta, noi am inceput asa…un fel de cursa , in care vom incerca sa strangem de-a lungul ” alergarii ” noastre : virtuti :). Dar ce sunt virtutile? Cum pot ingelege ei aceste notiuni : caracter, trasaturi de caracter sau virtuti, suflet.

In suflet se ascund toate sentimentele noastre; este partea nevazuta a fiecarui om. Si am asemanat sufletul cu o casuta. Virtutile sunt ca niste decoratiuni ale ” casutei” noastre.

Am mai facut o astfel de comparatie, cand am povestit o pilda din Biblie despre o casa invadata de dusmani rai ( duhurile rele) . Este o lectie biblica practica, ce ii va ajuta sa faca aceste asocieri si mai usor. O veti gasi aici.

Ursuletii au primit un cadou frumos: o colectie de carti dintr-o serie intitulata ” Virtutile mele”.  In aceasta serie sunt 10 carti: Ce inseamna in lumea mea sa fii responsabil? …sa fii darnic… sa fii amabil… sa fii generos… sa fii respectuos, corect, perseverent, prietenos, solidar, cinstit.  Le gasiti pe toate in librariile online .Aici, puteti vedea intreaga colectie de carti.

Poate ca ati rasfoit si voi aceste carti. Nu stiu cat de mult v-au placut. Mie personal, mi-au placut pentru ca sunt de dimensiune mare ( pot fi folosite si pentru grupuri mai mari de copii) .Sunt bogat ilustrate, veti vedea in fotografiile urmatoare . Nu contin povesti, ci definitii si explicatii  ale anumitor trasaturi de caracter. Cartile au fost scrise de Katia Trinidade si au aparut la editura Didactica Publishing  House. La sfarsitul fiecarei carti, sunt cateva sfaturi importante scrise de un psiholog ( Claudio Paixao Anastacio de Paula care este doctor in psihologie).

Toate explicatiile din carte sunt scrise cu majuscule si astfel sunt foarte usor de citit de catre copiii care incep sa citeasca.

Aici, puteti vedea intreaga colectie de carti.

M-am gandit cum as putea sa le adaptez, sa le transform in ceva inedit pentru ursuletii nazdravani.

In fiecare carte alaturi de alte animalute, apare un ursulet mai mare, care pare a fi  personajul principal. Nu are nici un nume, pentru ca in carti nu sunt povesti.

L-am transformat intr-o marioneta si i-am pus numele Rimbo :).

Pentru ca in colectie sunt 10 carti, am facut 10 casute cu usite ce se deschid.  Usile erau prinse fiecare cu o cheita mica.

Duminica dimineata, cand le-au vazut pe perete  au fost asa de curiosi sa afle ce se ascundea in spatele usilor. Le-am spus ca in fiecare duminica vor deschide cate o usita si vor vedea ce este in spatele ei. Le-am aruncat o provocare , spunandu-le ca vom face un fel de cursa in care vom strange ” lucruri frumoase ” pentru sufletul nostru. Si la sfarsit, vom primi un premiu de campioni :). Una dintre casute ,cea cu acoperis rosu,  care are o cheie speciala, va fi deschisa ultima :).

Am deschis prima usita ( o casuta aleasa la intamplare) : cand au tras de usita a iesit de acolo un biletel pe care scria RESPECT.

A aparut si ursuletul Rimbo care le-a adus cartea lui ” Ce inseamna in lumea mea sa fii respectuos?”

Am aflat din carte ce inseamna respectul. Am inteles ca a respecta pe altii inseamna sa nu vorbesti urat cuiva, sa nu judeci sau sa invadezi viata privata a unei persoane. Totodata, au inteles ca oamenii, legile si regulile trebuie respectate.  Dar, si corpul nostru trebuie respectat incercand sa nu mancam sau sa bem prea mult, sa nu facem lucururi care ar putea sa-i faca rau.  Si natura din jurul nostru trebuie respectata.

 

Si am inventat o poveste in care ursuletul daduse dovada de respect fata de prietenii lui.

Si, pana duminica urmatoare, ne-am propus sa ca in timpul saptamanii sa ne aducem aminte cum sa fim respectuosi unii cu ceilalti, cu mediul inconjurator.

IN fiecare duminica, ursuletii vor deschide cate o casuta si impreuna cu ursuletul Rimbo (ce le va aduce o noua carte din colectie) , vom descoperi si alte virtuti pe care trebuie sa le aiba un copil sau un om mare.

Cred ca va puneti o intrebare… 🙂 Vor rezista ei sa nu deschida casutele? Nu vor trage de usite, nu le vor lua de acolo? Cand am facut acest joc, stiam ca ei vor avea rabdare si vor avea grija de casute. Si, vor rezista ” ispitei” de a nu le deschide :).  Micutul A. nu a inteles prea bine cand se deschid, dar este D. care ii aduce aminte si este paznicul casutelor :).

Sigur, nu inseamna ca, dupa 9 duminici ne vom opri din cursa noastra :). Faptul ca vom incerca in timpul saptamanii  sa punem in practica ceea ce vom invata in fiecare duminica, ne va ajuta mult.

Ne-ar placea sa va alaturati si voi in cursa noastra 🙂 si sa castigam impreuna cat mai multe virtuti. Astfel, lumea din jurul nostru va deveni mai frumoasa, mai buna . 🙂

O zi minunata va dorim!

8 gânduri despre „Cum arata casuta sufletului meu

  1. Ce frumoasa colectie iar ideile sunt extraordinare, asta ar merge si ca lectie la scoala la dezvoltare personala.

  2. ce frumos! superba lectie! ❤

  3. ce frumoase idei ai, cartile sunt mult mai frumoase puse in practica!

  4. Am gasit la biblioteca 2 dintre ele si le-am imprumutat, despre solidaritate si despre corectitudine.

  5. cărțile sunt extraordinare, ar fi drăguț ca la fiecare virtute să se asocieze și o povestire biblică pentru exemplificare

  6. buna coca, mi-a placut tare mult lectia voastra despre „casuta sufletului” 🙂

    in ton cu aceeasi tema, in februarie am terminat un curs on-line gratuit pe care il recomand – cursul se numeste „Teaching Character and Creating Positive Classrooms” – este un curs dedicat cadrelor didactice dar si parintilor, bunicilor sau altor persoane care lucreaza cu cei mici

    incepe pe 7 mai si il gasesti aici https://www.coursera.org/course/teachingcharacter

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s