Nu cred ca este vreun copilas care sa nu fi auzit de ea…da, de omiduta cea mancacioasa ! 🙂 Si in plus, cand ajunge la ultimele pagini sa se uite satisfacut spre mami si sa-i spuna: ” vezi…si ea avea voie sa pape multe dulciuri! ” 🙂
Si noi am intalnit-o chiar in curte :)…frumoasa, colorata si verde!
Am studiat-o cu lupa … e drept de la distanta, mai ales eu …nu era fioroasa, dar nu am indraznit sa pun mana pe ea :D.
Omida mancacioasa
Noua ne plac mult cartile scrise de Eric Carle- au un stil aparte…desene inedite…unde culorile se intrepatrund…vezi de exemplu, intr-un singur mar o multime de nuante de rosu….intr-un copacel, superbe nuante de verde :).
Si cand am rasfoit pentru prima data ” Omida mancacioasa ” …mi-am spus: este o simpla carte , cu text foarte putin, va fi grozava pentru ursuletul cel mic.
Dar, citind-o cu atentie…mi-am dat seama ca o putem folosi in foarte multe feluri si imaginatia mea deja zburda :)).
Haideti sa vedeti cum am folosit noi micuta comoara cu pagini cartonate.
1. Activitate motrica
Dupa ce am ascultat povestea prima data, ma tot gandeam…gaurelele acelea nu sunt asa la voia intamplarii…sigur se poate ceva cu ele…si daaa, mi-a venit ideea! Am facut o omiduta din sarma plusata, i-am pus doi ochisori mobili si ursuletii trebuiau sa o treaca prin toate acele mici gaurele din fructe sau alimente. Li s-a parut extrem de distractiv! Am povestit despre activitatea noastra aici.
2. Invatam sa numaram
In timp ce priveste imaginile si asculta cum omiduta manca fructe, micutul va invata sa numere atat de usor : un mar, doua pere, 3 prune, 4 capsuni, 5 portocale !
Eu am facut toate fructele din argila si le-am aranjat in ordine si asa, foarte simplu am invatat sa numaram pana la 5.
3. Invatam zilele saptamanii
In fiecare zi, incepand de luni, omiduta mananca cate ceva : luni, un mar; marti, doua pere; miercuri – trei prune si tot asa. Din nou, tot repetand, vor fi retinute tare usor zilele saptamanii.
4. Invatam ciclul vietii unui fluturas
Atat de simplu, si totodata superba trecerea micutei omide prin toate etapele. La inceput un ou mititel, aflat in lumina lunii…apare micuta omida…mananca pana ajunge mare , se inveleste intr-o hainuta numita cocon si in cele din urma, iese de acolo , dupa perioada, un superb fluture.
Sigur, nu am rezistat tentatiei de a modela si eu toate aceste etape. A. a fost de-a dreptul indragostit de micuta omida. Cand am ascuns-o un pic dupa ce a mancat frunza si a aparut omida cea mare, a fost atat de suparat!! Era atat de furios pe omida cea uriasa, gandindu-se ca a inghitit-o pe cea mica, asa ca a trebuit sa o scot din ascunzatoare :).
5. Invatam cum se numesc diferite cantitati ale anumitor alimente
Nu stiu daca m-am exprimat bine :).
In ziua de sambata, omiduta mananca tot felul de bunatati . D. spunea o bucata de carnat sau de cascaval…asa ca am invatat cum sa spunem atunci cand dorim o mica portie dintr-un aliment: o felie de tort, o felie de cascaval, o bucata de placinta, o portie mica de inghetata.
Bunatatile din carte 🙂
Si alimentele noastre din argila 🙂
6. Discutie despre alimentele sanatoase
Sigur, a fost un prilej grozava sa discutam despre cat de sanatoase sau nesanatoase sunt unele alimente. Mancate in exces, unele mancaruri dau dureri de burtica. Omiduta a fost atat de pofticioasa incat a gustat din fiecare…si uite cum, in ziua de duminica nu se simtea deloc bine. A salvat-o o frunza proaspata si verde.
Nu tot ce este colorat , este neaparat si bun…nu tot ce are un ambalaj aratos, are si un continut gustos si hranitor.
Daca doriti sa achizitionati figurinele noastre, va ofer detalii AICI .
7. Colaj „Omiduta mancacioasa”
Am decupat elementele separat si ursuletii au trebuit sa le lipeasca corect.
8. Joc ” Omida mancacioasa”
Am gasit un joc tare dragut pe picasa si cum am putut face schimb cu altceva de la noi…jocul a ajuns la noi:). L-am zarit o singura data si in magazinul Julia Toys.
Jocul contine patru ladite mici- cred ca acestea sunt si pe post de pioni, noi totusi am folosit omidutele create de mine ( in ladite am strans doar jetoanele cu mancare) , 40 de jetoane cu fructe si alimente, un spinner si o plansa mare de joc. La start , omiduta era un ou. Castiga cine ajungea primul fluture.
9. Teatru cu umbre
Ideea am preluat-o de pe blogul ” Doua fete cucuiete” . Neaparat sa intrati aici, ca sa vedeti cat de frumos s-au jucat!
Nu am insistat prea mult asupra detaliilor, pentru ca stiam ca in intuneric nu se vor vedea prea bine.
Bineinteles ca ursuletii , au luat apoi figurinele din argila le-au proiectat pe pereti, au inventat cu totul alte povesti si s-au amuzat copios de inventiile lor.
10. Joc de memorie
Am privit pagina cu alimentele mancare de omiduta. L-am rugat pe D. sa le aseze pe toate in ordine asa cum le vazuse in carte.
Apoi , am incercat sa memoram tot ce a mancat de luni pana duminica.
11. Alte activitati superbe legate de aceasta carte
Daca veti intra aici veti gasi atatea idei, incat nici nu veti sti pe care sa o alegeti!
Recunosc ca ori de cate ori privesc o omida, ma gandesc la frumusetea ce se ascunde in interiorul ei…cand omiduta noastra s-a transformat in fluture….micutii mei au privit-o cu atata drag si multa uimire! Era cu adevarat frumoasa! Si merita sa fie frumoasa :)… trecuse prin atatea peripetii ca sa ajunga aici :).
noiembrie 13, 2013 la 04:08
Wow! M-ai lasat fara cuvinte! Te felicit din inima Coca pentru tot ce ai facut. Figurinele din argila sunt „delicioase”, imi place la nebunie cum ai gandit totul.
noiembrie 13, 2013 la 08:19
Minunat ai prezentat cartea !
noiembrie 13, 2013 la 08:22
Minunată postare! Noi adorăm omida!
Ideile sunt grozave. 😀
noiembrie 13, 2013 la 09:01
Recunosc că sunteți foarte harnici! Mă joc și eu, dar …nu am răbdare să mă joc ore în șir! Sunteți de admirat. Și formele sunt superbe! O mămică foarte talentată!
noiembrie 13, 2013 la 09:59
superba lectie! grozave materiale!
acum am aflat la cine a ajuns acel joc! :)))
noi avem un material legat de omida mancacioasa daca il doriti
noiembrie 13, 2013 la 14:43
Oauuuu! Nu sfarsesti in a ma uimi!Ce talent ai in a organiza materialele pt o lectie. Uneori ma incearca sentimentul de parere de rau ca nu sunt acolo cu voi sa ma joc 🙂 .Daca eu simt asa ca si adult, dar copii,cred ca sunt fff incantati. Ai talent nativ de pedagog. Ma bucur mult ca impartasesti si altora din darurile tale. Personal, imi inseninezi ziua de cate ori postezi ceva.Multa sanatate va doresc!
Pingback: Omida, strașnic animal de companie « Copilărie fericită
Pingback: Daruri de Craciun pentru mici si mari :) | ursuletinazdravani
Pingback: Omida mancacioasa | Figurine Fimo by Coca
Pingback: Recomandare de cărți pentru copii: Editura Cartea Copiilor, spiridușul Pixi și ursulețul Paddington | Ari&Ame