Dintotdeauna, gheata i-a fascinat pe ursuletii mei …de multe ori D., deschide congelatorul, ca sa mai ia zapada de acolo…sa vada cum e :).
Si pentru ca e vara, e cald, putem sa ne jucam in voie cu apa inghetata.
Mai tineti minte trenuletul nostru inghetat ?
sau paharele noastre de cristal ?
Daaa, si sa nu uit si de GHETZIADA din vara trecuta ! 🙂
Asa, ca de ficare data cand ne jucam cu gheata, trebuie sa aduc idei noi ca sa nu ne plictisim. Mi-a placut mult experimentul interesant al Ralucai asa ca l-am preluat in jocurile noastre .
Am pus cu o zi inainte apa la inghetat in diferite recipiente si in doua baloane.
Le-am scos pe o tavita si i-am lasat pe cei mici sa analizeze calupurile de gheata formate. Pentru ca noi am tot vorbit despre gheata, l-am lasat pe D. sa ne explice cum se formeaza.
D. a decojit „coaja” baloanelor, A. a refuzat, mi-a spus ca e mult prea rece. 🙂
Intr-unul din baloane am strecurat bilute hidrofile. Am vrut sa vedem cat de mult vor creste in apa inghetata…bineinteles ca nu au crescut mult, dar au ramas in aceeasi stare gelatinoasa.
Sculptura in gheata
Le-am spus ca sunt oameni care au facut din gheata opere de arta. Intrati si voi AICI si minunati-va!
Asa ca, am incercat si noi , in felul nostru sa facem mici desene in gheata…ca de sculpturi nu putea fi vorba inca :)))
Le-am adus apa calda si doua lingurite. Inmuiau coada linguritelor in apa si apoi faceau tot felul de modele pe gheata. D. a facut un omulet si tot felul de semne.
Si apoi, cum se saturase de sculptat, a luat o bucata de gheata si a inceput sa o loveasca tot cu coada linguritei, amuzandu-se cum sareau mici bucatele in toate partile :)). Eu si A. l-am trimis mai departe de noi, pentru ca ne stropea serios . 😀
Ce topeste gheata?
Am adus cu noi: sare, zahar, bicarbonat, apa calda si nisp. Le-am spus ca suntem niste oameni de stiinta si vom studia un fenomen: cel al topirii ghetarilor. Cu aceasta ocazie, am vorbit putin, pe intelesul lor, despre incalzirea globala .
Am turnat pe rand din fiecare si am stat sa vedem cum si daca se topeste gheata.
Am ajuns la urmatoarele constatari:
– pe primul loc, apa calda topeste cel mai repede gheata; pe locul doi sarea, si apoi celelalte, dar nu foarte mult.
Am pus nisip pe stancile de gheata ca sa nu mai alunece omuletii, amintindu-ne ca asta se face si pe strazile inghetate in timpul iernii.
Gheata acuarela
Am vrut sa fac un ghetar colorat. Am pus prima data un mic strat de apa colorat cu vopsea acrilica albastra. Dupa ce a inghetat ,am pus apa colorata cu negru. A inghetat…am vrut sa adaug apa galbena, dar culorile s-au combinat…asa ca ghetarul a iesit mai mult un gri inchis. Ce sa facem cu el? Am presarat multa sare si am ascultat cum face „plici -plici” :).
Si, vazand ca acuarela nu era bine dizolvata, se lua pe degetele, mi-a venit o idee! Am intins o coala mare pe jos si le-am spus ca vom picta cu aceasta mare acuarela inghetata. A fost super distractiv! 🙂
Dupa aceea, fiecare si-a vazut de experimentele lui :).
D. tot adauga apa peste gheata si explora zona inghetata cu omuletii urcati intr-un snowmobil .
Micutul A. se distra mutand dintr-o parte in alta bilute hidrofile in jocul nostru „Banchiza pinguinilor”.
Si uite asa ne-am racorit noi in aceasta zi calduroasa de vara! 🙂
Spor la joaca si voua!