ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Planeta noastra (3) : Cum a aparut uscatul ?

7 comentarii

La inceput, apa si pamantul erau amestecate….si cufundate in intuneric.

MArele Creator a spus : „sa fie lumina! ” si de-atunci avem zi si noapte.

Nici apa si pamantul nu au fost lasate asa la voia intamplarii: Creatorul le-a separat si a facut intinderi de ape si de uscat.

Si uite asa a aparut uscatul….Apele mari au modelat treptat marginile uscatului. IN timp, oamenii care traiau pe aceste intinderi le-au dat numele de continente. Nu au stiut de la inceput de existenta tuturor continentelor, ci le-au descoperit facand tot felul de calatorii. Cand tot globul pamantesc a fost explorat, au descoperit ca avem 7 continente.

Am incercat sa reproducem si noi aceasta micuta poveste  si am facut sa apara „uscatul” din apa 🙂 .

PE o tava mare am desenat cu marker pentru  white board conturul continentelor.

Am turnat apoi putina apa albastra (era bine daca puneam si mai putina…veti vedea de ce spun asta 🙂

D. a turnat nisip decorativ (multumim inca o data, Raluca pentru el) incercand sa-l presare doar pe continente. A fost putin mai greu, pentru ca fiind apa cam multa, nisipul a inceput sa pluteasca :). Am reusit sa remediem un pic aceasta problema, si in final D. s-a declarat multumit de opera sa :).

Am continuat activitatea noastra si am incercat sa invatam si sa retinem denumirile continentelor. Am folosit globul nostru  pictat in stil MOntessori ( multumim , Camelia pentru aceasta idee atat de inspirata si practica) si i-am explicat lui D. ca fiecare continent a fost pictat dupa un anumit cod, pentru ca ei, copii sa le invete cat mai usor. Astfel, America de Nord are culoarea protocalie, America de sud -roz, Europa- rosie, Asia- galbena, Africa- verde, Australia- mov si Antarctica -alba.

I-am explicat de ce harta lumii nu are o forma rotunda asa ca si globul.  A inteles ca arata asa pentru a se putea vedea pe ea toate continetele.

I-am facut din spuma un sablon in care erau decupate contururile continentelor. I-am propus sa-si faca propria sa harta si apoi sa picteze fiecare continent asa cum sunt colorate pe globul Montessori.

A conturat cu carioca marginile continentelor si a pictat cu multa grija incercand sa nu depaseasca. A fost tare mandru de rezultatul final :).

Am luat si un atlas special, primit de D. cadou cand a implinit 6 anisori. Este vorba despre Primul meu atlas cu magneti, de la editura Prut. Camelia, i-a facut acestui atlas o recenzie minunata- va invit sa o cititi AICI.

Am analizat forma continentelor, am vorbit un pic despre punctele cardinale si abia asteptam sa-l exploram cat mai multe atunci cand vom face cate o lectioara speciala despre fiecare continent in parte.

Sa nu uitam sa va spunem si despre fisele de lucru  ce ne-au placut mult , pe care le-am descoperit aici.

Trebuie unite numerele si astfel copiii afla ce continent au conturat (sunt pe doua nivele de dificultate) . Apoi pot fi colorate.

sursa foto

Spor la invatat si voua! 🙂

 

 

 

7 gânduri despre „Planeta noastra (3) : Cum a aparut uscatul ?

  1. Ce lectie frumoasa! Va felicit din suflet!!!

  2. DRAGA MEA FETITA, O LECTIE GROZAVA, DAR SI ELEVUL D. E TARE SCUMP!

  3. Atalsul, si pe el vroiam sa-l comand, sper sa fie util, din poze nu-mi dau bine seama, diseara sper sa reusesc sa fac o comanda.

    • ai reusit sa comanzi atlasul? ne-a placut , intr-adevar, recunosc totusi ca mii-ar fi placut sa aiba si mai multa informatie, totusi este un atlas si faptul ca este magnetic ,il face tare captivant pentru cei mici.

  4. DA, am comandat atlasul, imi place si mie ca are magneti, ma gandeam ca nu o sa aiba prea multa informatie, insa astept sa vad ce reactie o sa aiba Iulia la vederea cartilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s