ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Chiar daca esti mic si tu poti oferi cuiva primul ajutor

7 comentarii

Ce inseamna, pe intelesul unui copilas „sa acorzi primul ajutor’ ?

In primul rand, inseamna sa ajuti pe cineva care tocmai s-a ranit. Sigur, ar fi grozav ca cei mici sa nu fie niciodata pusi in astfel de situatii in viata, dar din nefericire, stim ca nu putem prevedea totul dinainte.

Ursuletilor mei, dupa cum stiti de aici si aici, adora sa fie doctori. Au trusa lor pe care o aduc imediat cand aud pe cineva in casa ca nu se simte prea bine :).

Cel mai bine invata cei mici prin aplicatii practice, scenete /jocuri de rol sau diferite situatii create de noi.

Sunt cateva reguli pe care ar trebui sa le stie orice copilas cand incepe sa comunice cat de cat corect, sa inteleaga in mod constient anumite lucruri.  (cred ca de pe la 4-5 anisori) .

Desi, poate vi se va parea din acest moment oarecum sumbra sau poate de rau augur postarea mea…sa fim realisti…in viata nu se intampla doar lucruri frumoase. Am vrea sa-i ferim pe cei mici de orice eveniment negativ, dar este imposibil! Nu traim intr-un glob de sticla, feriti de toate necazurile acestei lumi.

Am discutat astazi cu D. ceva foarte serios. Am facut totul sub forma unui joc de rol, dar i-am subliniat importanta acestuia.

I-am spus: ” Daca o data suntem doar noi trei, eu, tu si A. in casa….mie, mamicii tale mi se face foarte rau, nu mai pot vorbi., poate lesin, etc……ce poti face tu? ” (sigur , i-am explicat ce inseamna starea de lesin…nu i-am spus pana acum).

1. Daca stii ca sunt bunicii acasa, iesi repede din camera si ii strigi.

2. Daca un copil nu locuieste cu bunicii si stau singuri…ar trebui invatat sa foloseasca telefonul pentru a suna la 112. Aici, iar sunt cateva reguli. Ai mei stiu ca nu au voie sa se joace cu telefoanele…din joaca poate apela vreodata la acest numar.  D. stie despre numarul de urgenta. L-am invatat cum sa-l tasteze pe telefon doar pe la 5 ani. I-am spus ca daca vreodata suna aiurea, riscam sa primim o mare amenda si sa vina politia sa ne certe si iar: daca el se joaca si suna, poate exact in acelasi timp cineva care are cu adevarat nevoie de ajutor nu va putea suna din cauza lui.

D. , care are un sufletel tare mare si sensibil si este un baietel foarte ascultator a inteles tare bine aceste lucruri.

Ce sa faca cand suna la 112?

– sa isi spuna corect numele intreg.

-sa isi spuna corect adresa (aceasta a invatat-o cand avea 3 ani) .

-sa incerce sa spuna, pe cat posibil ce s-a intamplat in cuvinte scurte.

-desi e usor sa vorbim asa…dar, sa incerce sa nu se sperie, acei oameni vor veni cat de repede pot si ne vor ajuta.

Ce sa faca in timp ce asteapta sa vina oamenii de ajutor?

– sa ii aduca apa rece mamei (m-a intrebat cum poate fi trezit un om din lesin, I–am spus ca poate fi stropit cu apa rece pe fata, poate fi lovit, bineinteles, nu foarte tare cu palmele peste fata ca sa isi revina din acea stare)

– daca are un fratior , sa aiba grija de acesta

– sa se roage- i-am invatat de mici sa se roage pentru orice problema, in primul rand Dumnezeu este cel care ne ajuta si totodata nu se va simti singur.

3. Doar daca aveti incredere sa ii lasati sa foloseasca telefonul, ii puteti invata sa sune pe tati sau o ruda/cunostinta apropiata . Puteti face cumva ca sa fie prima persoana ce poate fi apelata din telefon. NOi am pus asa: litera  A si numele persoanei si astfel e prima persoana din telefon.

Iar, daca stati la bloc, poate iesi pe usa, asta daca nu aveti un sistem de inchidere complicat si el ajunge la cheie/yala si sa cheme un vecin….dinainte ii puteti spune la cine sa mearga si sa bata la usa. Ii spuneti sa nu iasa pe strada, sa nu cumva sa plece de acasa, el trebuie sa stea langa cel ranit din casa (sigur, nu-i mai spuneti ca i cereti toatea asta ca sa nu i se intample si lui ceva rau , ci ca sa subliniati importanta faptului ca el este de mare ajutor acolo )

E destul de greu sa ii ceri unui copil mic sa nu intre in panica, dar eu cred ca daca este pus in tema, invatat din timp…va sti, pe cat posibil , sa salveze pe cineva si chiar sa acorde primul ajutor.

I se mai poate totusi explica inca ceva copilului, dar asta depinde de la un copil la altul…eu nu stiu daca i-as putea spune asa ceva lui D.((poate unui copil mai mare).  Sunt situatii in care nu se mai poate face nimic, copilul nu trebuie sa se invinovateasca ca el nu a facut ceea ce trebuie, ci sa i se spuna ca, dimpotriva, daca nu era el, s-ar fi putut intampla lucururi si mai rele. Ca el a fost foarte curajos si a actionat ca un adult.

Sper sa nu va fi parut ….ciudata…postarea mea….mama mea ne invata inca de mici si despre evenimentele nefericite ce se pot intampla in viata unui om si a fost atat de bine ca ne-a pregatit din timp…nu am fost luata pe neasteptate…

Stiu ca si Raluca ne spunea intr-un articol  despre un atelier de siguranta ce s-a facut de curand in Bucuresti. Din nefericire, nu toti parintii au posibilitatea sa participe la astfel de cursuri.

Dupa ce am scris acest articol, m-am gandit ca sigur voi gasi pe internet articole mult mai explicite, mai tehnice decat al meu.  Si am gasit, desigur.

Vi le recomand pe acestea:

1. http://parinti.acasa.ro/copii-85/invata-copilul-cum-sa-actioneze-in-situatii-de-urgenta-12103.html

2. http://www.medicina-naturista.ro/stil-de-viata/primul-ajutor-copiii-nostri.html

De asemenea, aici puteti gasi o carticica foarte interesanta, interactiva cu lectii/desene de colorat despre siguranta copiilor.  Eu am descoperit-o pe FB in contul d-nei Cristiana Mateoiu., director la MySafeKid. Linkul pentru descarcarea cartii este acesta. Le multumim frumos pentru carte!

Va doresc multa intelepciune in pregatirea minunilor voastre mici pentru viata reala! 🙂

7 gânduri despre „Chiar daca esti mic si tu poti oferi cuiva primul ajutor

  1. MINUNATE SFATURI SI UTILE PE DEASUPRA 🙂

  2. Excelent articol- nu mi-a trecut prin cap sa il invat pe S. despre asta, dar uite ca uneori e nevoie. Multumim ca ne-ai atras atentia, Coca!

    • multumesc mult , Raluca! ma bucur ca ti se pare folositor. E drept, mai sunt multe de spus…si multe alte situatii de creat, dar am considerat ca e suficient atat pentru D., el fiind un copil ce isi face o mie de griji…

  3. Pingback: Lectie biblica: Cum ii ajuti pe cei din jurul tau? « ursuletinazdravani

  4. O lectie foarte utila, multumim pentru informatii, curand ne vor fi de un real folos. Nu pot sa nu remarc ce doctori frumosi ai!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s