Aceasta este ultima zi pe blog din Tara Dovleceilor….asta nu inseamna ca nu vom mai vorbi despre toamna si minunatiile ei.
Ce activitati am mai facut in ultimul timp cu si despre aceasta leguma (daca voi vreti sa-i spuneti fruct, nu ne suparam 🙂 )?
1. Vanatoare de litere in dovlecel
NOi tocmai invatasem litera j mic, asa ca i-am spus lui D. ca literele j sunt niste mici insecte ce vor sa devoreze dovleacul si el sa le prinda pe toate 🙂
Un J facut de D. din dovlecei
2. Activitati matematice cu dovlecei
PAtterning
Am folosit cateva dintre materialele din pachetul despre dovleci pe care l-am gasit pe acest blog (de acolo, il puteti printa si voi).
Am avut carduri minuscule cu dovlecei rosii, portocalii, galbeni si verzi si D. trebuia sa-i aranjeze dupa modelul dat.
da… :D…stiu sunt neintoarse imaginile…scuze…dar deja le prelucrasem.
Adunari si scaderi cu dovlecei- Cumparam dovleci pentru Ziua Recoltei 🙂
PEntru aceasta activitate, am inventat un joc de rol.
Am facut doua ogoare :unul verde si unul maro: intr-unul am pus dovleceii nostri din plastilina, in celalalt dovleceii din carton.
Fermierul si fetita din povestea noastra, aveau din nou o recolta bogata de dovleci.
Si diferiti cumparatori, uitati aici, pe unul dintre ei :), veneau sa ia dovleci .
Sigur am cumparat si eu. Lui D. i-am dat o numaratoare si cu ajutorul acesteia adunam sau scadeam dovlecii (pe unii ii scadeam pentru ca , se stricau si venea masina de gunoi si ii lua si astfel trebuia sa vada cu cati a mai ramas).
A fost un mod foarte atractiv de a face adunari si scaderi. 🙂
3. Sperietoarea din gradina dovleceilor
D. a vazut la Art Attack o idee draguta – cel care prezinta emisiunea facuse niste sperietori de pus in ghiveci. Asa ca s-a gandit sa faca si el una pentru gradina noastra de dovleci. Nu-i asa ca e de-a dreptul fioroasa? 🙂 Am facut-o din ghemotoace de hartie prinse cu scotch, peste acestea am pus o pasta facuta din aracet diluat cu apa si bucati mici de ziare. Am pictat totul si gata sperietoarea (este un paianjen , daca nu v-ati dat seama, trebuia sa aiba 8 picioare, nu-i asa? )
4. Colaj dovlecel
MOdelul nu-mi apartine, l-am descoperit cautand decoruri de toamna, aici. Veti gasi acolo o multime de colaje superbe pentru vanzare. Va incurajez sa cumparati de acolo, banutii vor fi folositi pentru tratamentul baietelului mamicii ce detine acel blog. De asemenea, am vazut ca vinde si servetele superbe pentru cele ce folosesc tehnica decorarii cu servetele -link catre magazin aici.
5. Felinar din dovleac
Spre marea bucurie a lui D. am facut si un dovleac felinar- nu, nu pentru Halloween- ci doar ca sa -l punem ca o veioza in camera. 🙂
Stiti cum se face felinarul, nu? Faceti cu markerul conturul capacelului si il decupati cu un cutit ascutit si care taie bine. Aveti grija sa tineti la distanta copilasii ce va privesc in timp ce lucrati, dar stiti voi asta.
Apoi, scoateti interiorul cu o lingura si „racaiti” peretii dovlecelului bine de tot. Faceti cu markerul ochii, nasul si gura. Eu am uitat sa fac dintisorii sus. Dar cei mici l-au indragit tare mult.
6. MApa „Dovlecel”
Cat de curand voi scrie un articol despre cum am facut-o.
7.Dovlecel sub observatie
Ca o recapitulare, am folosit o fisa de observatie in care , analizam dovlecelul nostru prin cele 5 simturi. Foaia am printat-o de aici .
Vaz
Cum arata dovleacul? Este mic, mare? Ce culoare are?NE-am uitat si cu lupa.
Auz
Se aude ceva din interiorul dovleacului? Nuuuu 🙂
MIros
Cum miroase dovleacul? Daca nu e taiat , nu are miros. Cand l-am taiat, am observat ca avea un miros tare placut. Micutul A. tot imi spunea daca poate si el sa pape „dovece” 🙂
Gust
Are un gust dulceag.
Pipait
Am pipait coaja: era foarte tare. INteriorul: miezul cu samburi moale. Am pipait si semintele dar lui D. nu-i placeau pentru ca erau umede :).
8. Ei, si ce era mai important…Retete cu dovlecei 🙂
Nu am putut sa facem nimic, nici o prajitura cu dovleac, pentru ca ursuletii au fost la regim . Dar , sambata le-am promis ca le voi face ceva : ori o placinta (aici specialista este bunica paterna ;face o placinta grozava!!) ori o prajitura sau briose cu dovleac.
Ati incercat vreodata asa ceva?
Taiat dovleacul in felii. Presarati-le cu miere sau zahar brun si bagati-le la cuptor pana se fac maronii. Inarmati-va cu niste linguri si veti avea parte de un grozav deliciu!! NOi facem mai ales iarna.
Detalii mai multe aflati dand click pe sursa foto (blogul Stilul meu natural de viata)
octombrie 25, 2012 la 12:29
E impresionant cat de multe ati putut face in numai cateva zile! Imi place mai ales ca e totul „integrat”, genul acesta de abordare prinde foarte bine si la fetita mea.
Sunt tare norocosi copiii care traiesc asa de aproape de natura, care pot explora firesc ce-i in jur!
octombrie 25, 2012 la 12:37
Multumim frumos 🙂
da, baietelul cel mare imi spune deseori : „hai sa invatam afara, in natura…stii tu ca asa invat eu cel mai bine!” :). Suntem niste norocosi ca avem curte si mai ales ca avem vegetatie multa :).
octombrie 25, 2012 la 16:57
Heeei, dovleceilor, ce aglomeratie aici la voi.
numai lucruri faine (si portocalii) :))
Asa adunari si scaderi cui nu-i place sa faca? 😉
Si mapa arata grozav. la anu’ pe vremea asta o sa faceti recapitulare si o sa va amintiti de momentele astea delicioase 🙂
la reteta as avea o completare. mai bine nu pui nimic pe feliile de dovleac cand le bagi in cuptor. daca chiar vrei, pui dupa ce le scoti.
octombrie 25, 2012 la 17:24
multumim frumos! 🙂
offf…nu pot sa le las asa :))) imi place mult partea aceea caramelizata de la zahar…si uite pun brun, nu zahar rafinat :))
octombrie 26, 2012 la 06:17
Ce harnicuti sunteti! Ati facut atat de multe activitati frumoase 🙂 Chiar asa, cine nu ar invata cu drag studiind propriile legume, fix in locul unde cresc acestea? 🙂