ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Cu ce am voie sa ma joc? Insusirea regulilor legate de siguranta personala

10 comentarii

Cum sunteti ca si parinti? Hiperprotectori?? Mai permisivi?

Recunosc, ca eu sunt in tabara parintilor hiperprotectori…uneori cam exagerez si nu e prea bine…asa ca , cu cat D. s-a facut mai mare, am incercat sa-i ofer putin mai multa libertate. Nu ma refer la faptul ca l-am lasat sa se duca singur la magazin sau sa umble la prize 🙂

Dar, pentru a le proteja viata si sanatatea , trebuie sa-i invatam sa respecte cateva masuri de securitate acasa si pe strada.

IN mare, sunt cateva reguli simple ce nu trebuie sa le uite:

-sa nu deschida niciodata usa unor oameni necunoscuti;

– sa nu se joace cu chibriturile si brichetele, sa nu aprinda lumanari si artificii, deoarece acestea pot cauza incendii;

– sa nu ia niciodata vreun medicament, deoarece un medicament luat gresit poate deveni otrava;

– sa nu se joace niciodata cu detergentii si solutiile pentru spalarea vaselor.

Copilasii pot fi imprevizibili; eu am niste copilasi cuminiti, care de obicei intreaba: „mami, am voie sa…..pot sa….??” Dar, au avut si ei scaparile lor, asa ca prefer sa previn anuminte incidente neplacute: prizele le avem acoperite cu capacele speciale, intrerupatoarele sunt sus (acum D. ajunge la ele), clantele usilor erau tot un pic mai sus, nu au acces la detergenti si alte solutii si stiu ca nu au voie sa umble la ele , medicamentele nu le sunt la indemana (dar nici nu i-am lasat sa se joace de ex. cu sticluta de nurofen sau cu vreun alt recipient-sa stie clar ca nu-s de joaca). Si bineinteles, multe dintre aceste reguli si le-au insusit ” din mers”.

Pentru mica noastra activitate de astazi am folosit lectia din cartea Pregatirea prescolarului . Curs complet 5-7 ani, de la editura LItera. Daca dati click pe poza, veti putea citi mai multe detalii despre carte (detalii pe care vi l oferim si noi , treptat).

Am facut un joc interesant. Pe  o plansa mare, am pus tot felul de obiecte. Desupra plansei am asezat doua semne : DA(cu o fata vesela) si NU(cu o fata trista).

D. le lua pe fiecare si le aseza unde trebuie, dandu-mi si explicatii: de ce are voie sau nu sa umble cu ele. Nu cred ca  fost vreun obiect despre care sa nu stie daca ii este permis sau nu.

Dar erau acolo si cateva obiecte care ii creau oarecum o mica confuzie, pentru ca , la un moment dat l-am lasat sa le foloseasca. Si am vazut ca stie:”la unele mi-a spus: cu acesta doar cand sunt cu tine sau cu tati”.

Asa ca, dintre obiectele ce le-am pus la semnul cu NU, l-am pus sa aleaga dintre ele acele obiecte ce are voie sa le foloseasca atunci cand este cu mine. Le puteti vedea in poza:

Covrigul era pus de micutul A. 😀

Ne-am uitat impreuna in carte si am discutat fiecare imagine in parte. (am incercat sa le fac poze clare, ca sa le puteti folosi si voi)

Nu avem voie sub nici o forma la prize sau sa bagam stecherul in priza. Si adultii trebuie sa aiba grija sa nu umble la acestea cu mainile ude pentru ca se pot curenta. Daca sunt descoperite, copiii pot introduce te miri ce in ele….Asa ca e bine sa fie tot timpul acoperite!

Sigur, medicamentele nu au ce cauta pe mana unui copil. A vazut si D. la stiri (de obicei se mai uita cand nu sunt eu acasa, eu nu prea ma uit la stiri 🙂  copii ce au inghitit diverse substante periculoase pentru ca nu i-a supravegheat nimeni. Chiar daca un medicament este dulce, nu este un desert, pastilele nu sunt bomboane, chiar daca este o pastiluta de vitamina C. Este sanatoasa, dar daca inghiti mai multe, sigur ti se va face rau.

UIte ca acest copilas, s-a crezut un clown de circ si si-a propus sa fie super tare si sa jongleze cu cutitase, un briceag si alte chestii periculoase….credeti ca nu i-ar trece unui baiatel asa ceva prin cap??? mai ales ca sunt inundate si anumite canale tv de tot felul de desene atat de nepotrivite pentru copii. E clar aici: sub nici o forma un copil nu are voie sa umble cu lucruri ascutite. Da, poate folosi foarfeca cu varf rotund ca sa decupeze si daca este mai maricel , o poate folosi si cand este singurel (eu nu prea i-o dau nici asa).

Ati auzit si voi cu siguranta despre copii ce au sarit de la etaj , crezandu-se Spiderman sau Batman…multi dintre ei nu pot face diferenta intre realitate si reversul acesteia.

MA bucur ca D. stie ce este real si ce nu . Pentru varsta lui, e un copilas „cu capul pe umeri” . Isi cunoaste limitele si stie ce este periculos si ce nu. Dar, sigur si el trebuie atentionat…tot sunt lucruri pe care nu le cunoaste.

Da, aici am avut o discutie aparte. IMpreuna cu tati, am jucat cateva mici scenete, in care tati era omul cel rau, care ori il chema pe strada sa vina cu el, ori ii oferea bomboane…D. avea un ghiozdanel in spate si se intorcea singurel de la gradinita. Si trebuia sa vorbeasca cu omul cel rau …de fapt, trebuia sa nu-l bage in seama…si sa-si vada de drumul lui. Si i-am adus aminte de Pinocchio care nu a mai ajuns acasa, fiind pacalit de vulpe si motan, de Scufita Rosie care s-a abatut din drum, de iezii cei obraznici ce au deschis usa lupului cel mare si rau.

In privinta asta,mai  toti copilasii sunt cam creduli si naivi, din nefericire….Oricum, eu chiar nu i-as lasa singuri, pe strada sau in alte locuri(in afara de locurile unde sunt supravegheati -gradinita sau scoala) nici in clasa a IV-a..sau chiar mai mult….si sincer, in vremurile astea, chiar nu cred ca suntem hiperprotectori.

Sigur, nu au voie cu chibrituri, brichete (noi nu avem asa ceva). O data, D. urmarea cum unchiul lui facea un gratar. Acesta ii intreaba pe copii din jurul lui:”aveti voie sa puneti mana pe foc?” Si D. spune clar:” mami a spus ca nu avem voie niciodata la foc!! ” De multe ori, foloseste expresia:”mami a spus” 🙂

Va dorim si voua sa aveti grija de voi ,sa nu aveti niciodata parte de evenimente negative si…sa fiti cuminiti, copilasi! 🙂

10 gânduri despre „Cu ce am voie sa ma joc? Insusirea regulilor legate de siguranta personala

  1. Foarte utila lectia!
    tocmai in perioada asta am discutat la scoala sa vina politistul de proximitate la fiecare clasa sa le vorbeasca copiilor

  2. Foarte buna lectia! Sigur trebuie sa abordez si eu tema cu S.

  3. Foarte frumos! Cu priza avem noi probleme! 😦 În rest totul este sub control deocamdată! Interesantă carte! Mi-o notez 😀

  4. Foarte bine se face educatia atunci cand se apeleaza si la imagini deoarece acceseaza ambele emisfere ale creierului. Felicitari!

  5. Foarte interesante lucruri. Bine ca noi am luat-o din timp. Pt. informatia generala a mamicilor de baietei, am citit ca educatia ar trebui sa fie diferit abordata, in functie de sexul copilului. Baiatului ii trebuie o educatie bazata pe incredere, iar fetitei bazata pe protectie, ocrotire. Asa suntem construiti! Astfel ca, veti observa, ca daca baietelului ii oferiti posibilitatea de a face singur unele lucruri va invata mult mai repede si mai eficient, in plus ca veti descoperi ca are o logica barbateasca inascuta, gen orientarea in spatiu. Astfel ca mie, dupa ce am invatat acest tipar, mi-a fost mult mai usor sa le explic ce e bine si ce nu, si, foarte important, DE CE asa si nu altfel. Nici mie nu mi-a placut in copilarie sa mi se spuna doar „NU FA ASTA”. Daca le explici DE CE, atunci ei nu vor mai insista prea mult pe subiect, il vor intelege, atat cat pot, si vor trece la altceva.
    Ca sa raspund si la intrebarea de la inceput, eu sunt o mama mai PERMISIVA – imi place sa-i vad cum isi pun mintea la treaba si creativitatea. Copiii vad ceea ce noi am uitat sa vedem sau ni s-a interzis la timpul nostru. Dar, toate astea, in prezenta unui adult, bineinteles!

    • da, in privinta activitatilor practice, e bine sa fii permisiv..si sa-i lasi sa se descurce singurei. dar sunt situatii incare sincer, prefer sa fiu hiperprotectoare cum am spus: de ex, in parc, eu nu pot sta pe banca si sa-i las pe ei sa „haladuie” prin parc singurei cum am vazut ca ii lasa alti pariniti…sunt biciclete care mer cu viteza, sunt zone in care nu-i vad, etc.

  6. Foarte detaliat articolul, si noi avem reguli de siguranta insa nu m-am gandit sa facem jocuri asa precise pe tema asta. O sa incerc si eu un joc similar ca cel cu DA si Nu sa vad cum reactioneaza. Cartea de la Litera pare foarte interesanta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s