Am reusit anul trecut sa invatam literele mari. A uitat cateva dintre ele, dar daca ii aduc aminte, le recunoaste. Am jucat un joc, cred ca il mai tineti minte, prin care am facut recapitularea tuturor literelor mari( Vantul si florile litere ).
O data cu inceperea gradinitei, am inceput si noi, intensiv 🙂 sa facem lectiile noastre, dar acasa. Dimineata este rezervata invatarii literelor si activitatilor matematice si dupa amiaza facem activitati diferite despre stiintele naturii, lucru manual, diferite jocuri, etc, etc…acestea vi le povestim pe rand, dupa cum ati vazut.
Nu am facut un articol despre cum am invatat fiecare litera pentru ca activitatile noastre sunt oarecum repetitive.
Ce m-a bucurat, a fost faptul ca D. intelege mult mai bine literele , le tine minte, le scrie mult mai usor. Pe cele pe care le cunoastem deja am inceput sa le „inlantuim ” in cuvinte si sa le citim.
Pentru invatarea literelor, folosim cateva carti (mai mult asa pentru diversificare, de obicei eu ii fac toate fisele) .
Pregatirea prescolarului 5-7 ani, editura LItera
Primul meu dar-micul meu abecedar, editura Viata si sanatate…o carte frumoasa, cu imagini deosebite si cu poezii despre fiecare litera in parte
Si carte ce noua ne e draga, foarte amuzanta, nu cred ca se mai gaseste, o am din copilarie. Desenul afabetului viu.
Este foarte interesanta. Are povestioare mici, scurte, oarecum legate intre ele. IN fiecare povestire, este inrosita si ingrosata litera invatata. De ex, la litera C, priviti imaginile:
Ii iau degetelui lui D. si urmarim textul, chiar daca el nu cunoaste toate literele si cautam in mod special litera invatata de noi.
Alaturi de pagina cu textul, sunt niste desene ff interesante si amuzante ce se pot face din literele de mana. Pe acelea nu le facem acum, pentru a le putea desena baietii cand vor fi un pic mai mari.
Daca vi se pare utila, pot face fotografii intregii carti, doar sa-mi spuneti.
MAi folosim si materiale ce le mai luam de pe internet.
Cum invatam o litera noua?
1. Ii dau o fisa pe care scriu atat litera mare , cat si pe cea mica pe care nu o cunoaste.
I le fac prima data punctate, apoi , pe urmatoarele randuri trebuie sa incerce sa le scrie singur.
2. sa faca conturul literei intr-un mod mai interesant: o sosea punctata, cu stampile, cu siguranta ati vazut si voi pe alte bloguri tot felul de idei interesante.
Cand face o sosea, are o mare placere , de fiecare data sa plimbe o masinuta pe ea, atat el cat si micutul A. 🙂
3. Alcatuire de cuvinte, folosind literele invatate:
Dupa ce le scrie si incercam sa vedem ce cuvant iese dupa ce citeste fiecare litera in parte, il rog sa le scrie alaturi singur sau aseaza alaturi litere magnetice (mici sau mari).
4. Vanatoare de litere (am mai vorbit despre aceasta si AICI – unde am folosit tot felul de modalitati captivante de gasire a literelor). D. e foarte amuzant: cand ii spun:”oriunde gasesti un d, pune-l intr-un patrat…el face patratul, apoi gratii si un maner…si pe fiecare o pune intr-o cusca :D.
5. O tavita cu malai, sare pe care sa contureze literele
6.Puteti ingheta sau, de ce nu, faceti o gelatina in diferite forme, in care sa introduceti litere si il rugati pe copil sa le aleaga, sa le recunoasca si sa faca cuvinte din cele pe care le recunoaste.
7.. De asemenea, puteti face litere din tot felul de obiecte, plastilina, aluat.
De curand, LIttle LUcky are pe blogul ei un proiect superb in colaborare cu alte mamici inventive: urmariti si fiti pe faza: in fiecare zi , veti vedea o litera noua prezentata intr-un mod inedit, deocamdata doar literele mari. Uitati , ce minunatii cu litera D, de exemplu. Pozele sunt preluate de pe blogul LIttle LUcky (aveti linkul mai sus) . Si pentru noi este o provocare si incercam zilnic, sa cream din orice o litera noua. 🙂
Alte jocuri cu litere, gasiti pe blogul nostru in categoria ABECEDARUL NOSTRU.
De asemnea, veti gasi modalitati foarte interesante, captivante si practice de invatare a literelor si pe blogul Caiet pentru casa mea (am pus link direct catre categoria Alfabetul) si pe blogul MIc atelier de creatie (am pus link catre categoria „JOcul literelor”).
Spor la invatat alfabetul! 🙂
Va dorim spor la citit!
octombrie 14, 2012 la 07:46
Felicitari! Lucrati frumos! Interesanta cartea „Desenul afabetului viu”. Ar fi de mare folos la clasa 1. Te rog, cand vei avea timp, sa o scanezi sau pozezi. Multumesc anticipat!
octombrie 16, 2012 la 19:38
multumim frumos! 🙂 cat de curand incerc sa fac poze intregii carti!!! sper sa iasa cat mai bine 🙂
Pingback: Desenul alfabetului viu « ursuletinazdravani