ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Ochi, vedere, ochelari si o scurta vizita la dr. oftalmolog :)

11 comentarii

Continuam lectiile noastre despre simturi si ne oprim de data aceasta la VAZ , simtul ce apartine ochilor.

Noi am mai vorbit despre ochi (alcatuirea lor, functiile anatomice ale acestora ) AICI.

Am vrut, inainte de orice, sa le arat ursuletilor cat de important este  sa ai ochi sanatosi , sa poti vedea. Am jucat un fel de „baba oarba”. I-am legat pe rand la ochi (prima data D. a fost voluntarul, pe A. nu tineam neaparat sa-l pun sa se joace, mai ales ca cei micuti se tem sa aiba ochisorii acoperiti, dar cand a vazut cum ne jucam , a vrut neaparat sa fie si el legat la ochisori). Ii tineam de mana si ii conduceam peste tot prin camera, chiar si peste obstacole inalte . L-am intrebat pe D. cum este sa nu poata vedea. Bineinteles, mi-a spus ca i-a placut jocul, s-a amuzat , dar nu i-ar placea sa nu poata vedea nimic. Stia deja ca oamenii ce nu pot vedea se numesc orbi.

Am concluzionat atunci ca vederea este un dar pe care de multe ori nu il pretuim cum trebuie.

Ne-am adus aminte ce am invatat noi anul trecut despre ochi. Am folosit de data aceasta imaginile din cartea 3d de la ed Teora :Corpul meu .

Le multumim verisorilor nostri pentru ca ne-au imprumutat aceasta minunata carte (este fascinanta).

Am explicat inca o data ca ochiul vede o imagine si informatiile le transmite catre creier si acesta ne „ajuta ” sa percepem, sa intelegem ceea ce vedeam.

MIci experimente

Desi nu ne dam seama de acest lucru, fiecare ochi vede intr-un mod diferit.

1. Se poate face un mic experiment. PUneti-va la ambii ochi doua tuburi lungi si incercati sa cititi- nu va fi prea usor, veti vedea! 🙂

De asemenea, daca ne concentram privirea intr-un mod diferit asupra obiectelor, in functie de interesul ce-l avem.

2. Si aici va citam un experiment din cartea noastra Omul si cele cinci simturi, pe care l-am facut si noi cu un fluier.

Inchideti un ochi, iar inaintea celuilalt tineti un creion. Priviti-l astfel incat sa-l distingeti bine si mentineti-va privirea. Ce observati? Ca in acelasi timp vedeti si alte obiecte mai indepartate. Pe acelea insa le vedeti neclar. Daca va indreptati atentia spre obiectele indepartate, le vedeti pe acelea mai bine, dar in acest caz nu distingeti bine creionul. Asta dovedeste ca nu toate lucrurile, aflate mai aproape sau mai departe, pe care le cuprindem in acelasi timp, le vedem la fel de clar.

Ajutoare pentru ochi

Sunt multi oameni care nu vad bine: unii nu vad bine imaginile din departare, altii pe cele din apropiere. Pentru acestia s-au inventat ochelarii medicinali.

Exista insa si altfel de ochelari, pe care ii folosesc si oamenii cu vederea sanatoasa. Toti trebuie sa ne protejam ochii.

Cei care sudeaza pe santier poarta o masca de protectie, cand esti la plaja sau in zilele foarte insorite e bine sa porti ochelari de soare, apicultorii poarta si ei  masca speciala, exista si ochelari ce ne protejeaza de praf sau fum.

D. stie ca nu are voie sa se uite prea aproape la televizor si ca nu trebuie sa stea ore in sir pironit in fata desenelor. Ochii se pot imbolnavi serios(sigur nu se imbolnavesc doar ochii, asta o stie oricine 🙂 ) . Iar, nu are voie sa-si stearga ochii cand are mainile murdare : acestia se vor inflama, se vor inrosi, se pot infecta.

JOcuri pentru antrenarea memoriei vizuale

1. Ce lipseste?

I-am pus lui D. pe o tablita o multime de obiecte. I-am spus sa se uite cu atentie la ele si sa incerce sa le memoreze.

Dupa un timp, l-am rugat sa inchida ochii si am sustras cateva obiecte de pe tablita. D. a deschis ochii si a incercat sa imi spuna ce obiecte au disparut. S-a descurcat destul de bine. Sigur este un joc grozav si pentru dezvoltarea antentiei, a spiritului de observatie.

2. Obiecte schimbate

I-am pus in sir cateva jucarii. I-am spus sa retina vizual ordinea lor. Cand a inchis ochii, am schimbat locul unora dintre ele. L-am rugat apoi sa imi spuna ce jucarii si-au schimbat locul intre ele.

Bineinteles ca si eu am fost supusa acestor teste :D.

Craft-uri haioase cu ochi

Ne-am adus aminte de ochii un pic cam fiorosi ce i-am facut acum cateva luni inspirandu-ne dintr-o emisiune Art Attack. Aceia au fost facuti din niste capace de la Finetti (rulouri cu ciocolata) invelite in servetele cu aracet si bile de polistiren. LE-am pictat impreuna.

De data aceasta, am folosit doar doua bile de polistiren si i-am spus lui D. sa incerce sa deseneze un ochi, asa cum a vazut el in imaginile din cartile noastre. Am observat ca ochiul este ca o sfera.

Si ochisorii colorati 🙂

Si partea cea mai frumoasa din activitatea noastra ( a fost cea mai indragita), ce s-a desfasurat seara cand a venit tati acasa:

VIZITA LA DOCTORUL OFTALMOLOG 🙂

Le-am explicat ursuletilor (sigur, aceste explicatii sunt mai mult pentru D., dar cum A. este foarte implicat in tot ceea ce facem, asculta si el cu mare atentie, chiar daca sunt multe lucruri pe care nu le intelege inca) ca doctorul la care mergem cand avem ochii bolnavi se numeste doctor oftalmolog.

Am facut niste fise exact ca in cabinetul de oftalmologie :). Un rand l-am facut din figuri geometrice, special pentru micutul A.

Eu eram doctorul. PAcientii mei erau foarte politicosi. Bateau la usa, intrau pe rand si se asezau frumos pe scaun. Ii intrebam ce problema au. Pe D. l-am rugat sa isi acopere ochiul stang si sa citeasca ce arat eu cu indicatorul. Apoi, sa isi acopere ochiul drept si sa citeasca la fel ce ii voi arata. S-a descurcat admirabil…a vazut si cele mai mici litere sau numere, deci are o vedere perfecta! 🙂 Si tati a fost pacientul meu…dar nu il pot lauda la fel ….s-a cam incurcat pe la literele mici…si sigur D. i-a adus o pereche de ochelari.

Da, aveam si ochelarii pregatiti: i-am folosit pe cei de la studioul foto.

MIcutul A. s-a descurcat si el grozav, ba chiar am fost uimita pentru ca a stiut toate formele !

D. si-a intrat bine in rol si a fost pe rand un pacient care nu putea sa citeasca nimic de pe fise, altadata un pacient caruia ii intrase suc de ceapa in ochi 🙂 (el inventa tot felul de situatii) si tot asa.

I-am pus si picaturi in ochi ca sa stie ca acolo, la dr. oftalmolog este nevoie uneori si de astfel de solutii ca sa poti vedea bine.

I-am lasat si pe ei sa fie doctori si de fiecare data D. imi prescria ochelari. :).

JOcul este excelent si pentru a-i pregati pe micuti la o eventuala vizita la un astfel de cabinet -vor sti dinainte ca nu au de ce sa se sperie ; vor sti ce-i asteapta.

Va las in compania micilor mei pacienti ( faceti abstractie va rog, de cartile noastre aranjate sub nici o forma dupa stilul montessorian :)))))- fiecare ia ce carte vrea si cand vrea…si uite asa….aranjamentele mele sunt distruse zilnic :)) – speram sa reusim sa cumparam si noi o biblioteca pentru cartile ursuletilor).

MIcutul A. ( 2 ani si 7 luni) un pacient exemplar ( a fost tare scump)

D.( 5 ani si 11 luni)  un pacient istet si nazdravan 🙂

Va dorim tuturor sa aveti o vedere cat mai buna! 🙂

Pe curand…..

11 gânduri despre „Ochi, vedere, ochelari si o scurta vizita la dr. oftalmolog :)

  1. Ati avut o lectie foarte complexa. Imi place ca ati facut multe activitati practice, ai imbinat foarte bine informatiile cu jocurile,
    Pacientii si-au intrat foarte bine in rol, au fost simpatici foc.

  2. Ce lectie interesanta! Imi plac foarte mult jocurile si experimentele voastre!

  3. Uimitor, Coca! Ati avut o activitate fantastica, perfecta! Micutii tai sunt tare scumpi! Sa stii ca voi lua exemplu tau si voi face si eu cu David aceste activitati. Noi am invatat despre corpul uman generalitati, inca nu am intrat in detalii.

  4. danut, nu-mi imprumuti si mie ochii aceea grozavi?

  5. Coca, iti scriu pentru toate ultimele postari de pana acum- sunt grozave activitatile voastre! Iar cartile si jocurile…ce sa mai vorbesc, efectiv salivez uitandu-ma la ele! Spune-mi, Coca, cartea cu corpul omenesc de la Teora e mai deosebita decat alte carti de genul acesta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s